WhatsApp
  • Dyqani Fizik (NATURETICA)
    • Dyqanet qe furnizojme
  • Kerkese Bashkepunimi
    • Ortaku – Naturetica.al
  • Kontakto
Naturetica AlbaniaNaturetica Albania
  • Naturetica
  • Gerta Blog
  • Rreth meje
  • Social Network
    • Instagram
    • Youtube
    • Facebook
    • official website
  • Receta / Menu / Keshilla
    • Receta & Menu
      • Receta 4-6 Muajsh
      • Receta 6-8 Muajsh
      • Receta 8-12 Muajsh
    • SUPER USHQIM
    • Keshilla per ushqyerjen
      • KESHILLA PER BLW
      • KESHILLA PER PICKY EATING
  • Gerta Shop
    • Produkte Natyrale
    • Libra Dixhital – Receta_Baby
    • Rezervo Trajnime – Receta_Baby
    • Menu – Receta_Baby
  • Contact Gerta
×
0

Varietetet e vajrave të gatimit

Tecnico - Web Master2023-01-14T17:00:14+00:00
×

 

Kikiriku, arrat, susami dhe vajra të tjerë i mbajnë vaktet të shëndetshme.

Tashmë ju e dini se një dietë e shëndetshme duhet të përqendrohet kryesisht në bimë – perime, fruta, bishtajore, arra dhe fara. E njëjta gjë vlen edhe për yndyrat e gatimit: pas vajrave të nxjerra nga bimët, si ulliri ose luledielli. Ju nuk duhet të kufizoheni në këto dy; ka një gamë të tërë opsionesh të vajrave të gatimit që mund të shtojnë shumëllojshmëri dhe shije në ushqimet tuaja.

(Kliko fjalet me te jeshile per te pare produktet natyral te firmes italiane NATURETICA)

Çfarë ka në vajrat bimore?
Vajrat bimore përbëhen nga acide yndyrore. Një pjesë e vogël është yndyrë e ngopur – lloji që mund të rrisë kolesterolin LDL (të keq). Pjesa tjetër është një kombinim i yndyrave të pangopura (të famshme për uljen e LDL) dhe yndyrnave mono të pangopura (si acidi oleik), të cilat mund të kenë njëfarë predispozite për të rritur kolesterolin HDL (të mirë). Të dy llojet e yndyrave të shëndetshme të pangopura ndihmojnë në luftimin e inflamacionit.

Pyetje? Click ketu per Whatsapp

Raporti i yndyrave të pangopura dhe mono të pangopura ndryshon midis vajrave. Për shembull, vajrat e ullirit, avokados dhe sojës janë të pasura me yndyrna të pangopura për të evituar rritjen e kolesterolit të keq.

Disa vajra – të tilla si soja, kanola, arrat dhe farat e lirit – janë të pasura me një acid yndyror omega-3 me bazë bimore të quajtur acid alfa-linolenik (ALA), i cili mund të promovojë shëndetin e trurit dhe zemrës.

Cili vaj është më i shëndetshëm?

Vajrat bimore janë yndyrna të shëndetshme, por si të gjitha yndyrnat, ato janë të larta në kalori. Një gram yndyrë ka më shumë se dy herë kalori sesa një gram karbohidrate ose proteina. Për çdo lugë gjelle vaj ulliri ose luledielli po merrni rreth 120 kalori për lugë gjelle, kështu që kaloritë mund të shtohen shpejt.

Stabiliteti i gatimit

Një gjë që dallon vajrat e ndryshëm bimorë është qëndrueshmëria e tyre kur përdoren në gatim.

Nxehtësia e lartë bën që molekulat në vaj të ndahen, të digjen, të hidhërohen, të humbasin lëndët ushqyese dhe të lëshojnë tym. Shumica e vajrave kanë një “pikë tymi” midis 400° dhe 500°. “Ju nuk do të arrini atë pikë nëse nuk e ngrohni shumë vajin për të skuqur ushqimin. Ju humbisni përfitimet shëndetësore të vajit kur temperatura e lartë shkatërron acidet yndyrore. Gjithashtu, ushqimet e skuqura thellë thithin vajin dhe shtojnë më shumë kalori dhe rrisin kolesterolin në trupin tuaj.

Vajrat e fortë të mirë për skuqje, pjekje të ushqimeve përfshijnë avokado, luledielli, misër, vaj ulliri të rregullt ose të lehtë (jo të virgjër ose ekstra të virgjër), kikiriku, soje.

Vajrat që kanë një pikë të ulët tymi mund të humbasin shijen dhe strukturën shpejt në nxehtësi të lartë, kështu që ato janë më të mira për t’u hedhur në ushqim direkt ose për t’u përdorur në një sallatë. Këto përfshijnë vajin e farave të lirit, vajin e ullirit ekstra të virgjër ose të virgjër, disa vajra arrash (bajame, lajthi, makadamia, fëstëk ose arra) dhe vaj susami.

Pyetje? Click ketu per Whatsapp

Kur duhet të përdorni secilën prej tyre?

Lloji i vajit bimor që përdorni varet nga pjata dhe preferenca juaj. Disa kuzhina mbështeten në disa shije vaji. Për shembull:

vaji i bajames, kikirikut ose susamit në ushqimin Aziatik
vaj ulliri ose susami në ushqimin e Lindjes së Mesme
vaj ulliri në ushqimin Mesdhetar

Nëse dëshironi një vaj neutral që nuk do të mbizotërojë ushqimin, përdorni vaj avokado, canola, fara rrushi, luledielli ose vaj ulliri të rregullt. Për një shije më të fortë, provoni vajin e farave të lirit ose arrave. Një mënyrë e mirë për të eksperimentuar: provoni vajra të ndryshëm në një sallatë ose në bukë.

  • Trajnime Receta_Baby

    Trajnime Receta_Baby

    2 Prodotti
  • Menu Receta_Baby

    Menu Receta_Baby

    2 Prodotti
  • Libra Dixhital Receta_Baby

    Libra Dixhital Receta_Baby

    4 Prodotti

Produkte Natyrale të Regjistruara në:
MINISTRINË E SHËNDETËSISË ITALIANE

×

Dhe lexoni informacionet

Produkte Natyrale Italiane

  • Vajra

    Vajra

    38 Prodotti
  • Trajtime Natyrale

    Trajtime Natyrale

    64 Prodotti
  • Sistemi imunitar

    Sistemi imunitar

    52 Prodotti
  • Kozmetikë dhe trupi

    Kozmetikë dhe trupi

    78 Prodotti
  • Femrat - FËMIJËT

    Femrat - FËMIJËT

    37 Prodotti
  • Fëmijët

    Fëmijët

    11 Prodotti
  • Ekstrakte bimore

    Ekstrakte bimore

    96 Prodotti

Trajnime dhe libra

  • Trajnime Receta_Baby

    Trajnime Receta_Baby

    2 Prodotti
  • Menu Receta_Baby

    Menu Receta_Baby

    2 Prodotti
  • Libra Dixhital Receta_Baby

    Libra Dixhital Receta_Baby

    4 Prodotti
  • Vajra

    Vajra

    38 Prodotti
  • Trajtime Natyrale

    Trajtime Natyrale

    64 Prodotti
  • Sistemi imunitar

    Sistemi imunitar

    52 Prodotti
  • Kozmetikë dhe trupi

    Kozmetikë dhe trupi

    78 Prodotti
  • Femrat - FËMIJËT

    Femrat - FËMIJËT

    37 Prodotti
  • Ekstrakte bimore

    Ekstrakte bimore

    96 Prodotti

Shpërndaje këtë postim

FacebookTwitterLinkedInGoogle+Email

Artikuj të ngjashëm

fëmijët nën peshë

Fëmijët nën peshë – Ushqime me kalori të lartë

Shkruani problemin këtu× Më poshtë do zbuloni ushqime të shëndetshme dhe me kalori të lartë për fëmijët nën peshë. Pavarësisht... Lexo më shumë

Ushqimi Organik vs Jo Organik

Shkruani problemin këtu× Ushqimi Organik, ndoshta keni të paktën një mik ose të njohur që lavdëron të ngrënit e një... Lexo më shumë

USHQIMET E FORTIFIKUARA!

Shkruani problemin këtu×   Ushqimet e fortifikuara ose ushqimet e pasura me mikronutrientë të vlefshëm për funksione të rëndësishme të trupit. Cilat... Lexo më shumë

© Copyright 2022. © NATURETICA ALBANIA - Rruga Bardhyl 5 Tirana Albania - NIPT: M21704047D - +355682667404 - info@naturetica.al
  • Naturetica
  • Gerta Blog
  • Rreth meje
  • Social Network
    • Instagram
    • Youtube
    • Facebook
    • official website
  • Receta / Menu / Keshilla
    • Receta & Menu
      • Receta 4-6 Muajsh
      • Receta 6-8 Muajsh
      • Receta 8-12 Muajsh
    • SUPER USHQIM
    • Keshilla per ushqyerjen
      • KESHILLA PER BLW
      • KESHILLA PER PICKY EATING
  • Gerta Shop
    • Produkte Natyrale
    • Libra Dixhital – Receta_Baby
    • Rezervo Trajnime – Receta_Baby
    • Menu – Receta_Baby
  • Contact Gerta
  • Dyqani Fizik (NATURETICA)
    • Dyqanet qe furnizojme
  • Kerkese Bashkepunimi
    • Ortaku – Naturetica.al
  • Kontakto
WhatsApp