Dallimi midis alergjisë dhe intolerancës
Shumë njerëz gabimisht tentojnë të ngatërrojnë alergjitë me intolerancën ushqimore: megjithatë, konceptet janë shumë të ndryshme.
Alergji ushqimore
Alergjia është një reagim i ekzagjeruar i sistemit imunitar, i cili shkaktohet si përgjigje ndaj një antigjeni. Në vend të një “antigjeni”, megjithatë, kur shqyrtojmë një alergji ushqimore do të ishte më e saktë të flitet për një “alergjen”, i cili perceptohet si një element i huaj nga trupi, pra si një burim i mundshëm dëmtimi. Sistemi i antitrupave provokon një përgjigje imune: është vetë ushqimi me alergjenët e tij (më saktë proteinat që përmban) që provokojnë këtë përgjigje disproporcionale, e cila mund të sjellë edhe pasoja shumë të dëmshme për organizmin.
Intoleranca ushqimore
Për intolerancën, nga ana tjetër, koncepti është i ndryshëm: sistemi imunitar nuk është i përfshirë dhe për rrjedhojë nuk shkaktohet një përgjigje imune.
Tashmë etimologjia e termit “intolerancë” tregon paaftësinë për të duruar, për të toleruar: pas një marrjeje të bollshme të një ushqimi të caktuar, trupi “rebelohet” sepse nuk është në gjendje ta tresë atë siç duhet. Kjo është arsyeja pse intoleranca është një reaksion toksik i trupit, ndryshe nga alergjia (reaksion jo toksik) i cili nuk varet nga doza e marrë.
Alergjia ose intoleranca:
Për të thjeshtuar konceptet, raportohet një shembull: sistemi imunitar i një personi alergjik ndaj luleshtrydheve reagon në mënyrë të ekzagjeruar edhe nëse personi ha vetëm një frut, që do të thotë se edhe një luleshtrydhe e vetme perceptohet si një “element i huaj dhe potencialisht i rrezikshëm” për. trupi, i cili mbrohet duke shkaktuar një zile alarmi fillestar (kruajtje dhe acarim në lëkurë).
Nëse, nga ana tjetër, një person është intolerant ndaj luleshtrydheve dhe merr një sasi shumë të vogël (një ose dy luleshtrydhe), nuk do të ketë asnjë reagim në lëkurë.
Megjithatë, kur subjekti ha një dozë të madhe të këtyre frutave, ushqimi nuk mund të tretet më: për pasojë do të ketë efekte në lëkurë.
Dallime të tjera
Faktorë të tjerë që dallojnë alergjitë dhe intolerancat ende mund të theksohen: alergjitë klasifikohen në bazë të antitrupave të përfshirë në reaksion (të ndërmjetësuara nga IgE dhe të pandërmjetësuara nga IgE), ndërsa intolerancat, që nuk përfshijnë sistemin e antitrupave, ndahen në ” enzimatike” dhe “farmakologjike”.
Me “enzimatik” nënkuptojmë një intolerancë të përcaktuar nga mungesa ose mungesa e një enzime të përfshirë në tretje: enzima nuk është në gjendje të tresë ushqimin. Ky është rasti, për shembull, i intolerancës ndaj laktozës, sheqerit karakteristik të qumështit, për shkak të mungesës së laktazës, enzimës përgjegjëse për tretjen e laktozës.
Me “farmakologjike” nënkuptojmë një intolerancë në të cilën subjekti është i ndjeshëm ndaj disa substancave që gjenden në ushqim. Ky është rasti, për shembull, me ushqimet e pasura me tiraminë dhe efektet e tyre te subjektet mbindjeshmëri ndaj kësaj substance.
I vetmi faktor që alergjitë dhe intolerancat kanë të përbashkët, qoftë edhe pjesërisht, janë simptomat: në fakt, efektet që ndodhin pas një reaksioni alergjik ose intolerancës ushqimore janë të zakonshme: dhimbje barku, diarre, të përziera, ënjtje të stomakut, kruarja dhe skuqja e lëkurës janë simptomat që gjenden në të dyja problemet.
Sigurisht, megjithatë, simptomat që shfaqen në një alergji mund të jenë më të mëdha se të njëjtat që shfaqen në një intolerancë.